in vestiar inseamna: atitudine de comunicare: experiente de invatare provocatoare: oameni care-ti pot schimba viata: ganduri care te inspira: intamplari experimentale: personaje carismatice: moduri speciale de a interpreta lumea: minti curioase: intalniri cu valori de viata: si emotie                                

Schimbarea organizatorica si creierul

Creierul si schimbarea organizationala

Sa tinem cont de marginile creierului nostru si, in acelasi timp, sa trecem motivati prin schimbari. 

 

Cuvantul SCHIMBARE este cumva amenintator. Este ca un fel de critica. Pana acum nu a fost chiar bine, de acum facem altfel. Cui ii place asa ceva? (‘’Transformarea’’ face parte tot din cuvintele care iti trezesc atentia intr-un mod… precaut) 

 

Schimbarile ne sunt dificile. Iar cauza este modul in care ne este structurat creierul. Este facut sa ne protejeze, sa ne tina in siguranta. Adica se simte bine intr-un mediu predictibil si controlabil. Odata ce aceste doua conditii sunt afectate, se produce alarma, apare stresul, reactionam exagerat, mediul ni se pare ostil, nimic nu mai e bine. Exact ca atunci cand suntem in pericol. Pentru ca asa interpreteaza creierul situatiile in care nu are date despre ce urmeaza sa se intample. Iar in situatii de stres, nu performam bine. Da, sistemul rational nu functioneaza la capacitatea sa optima cand sistemul emotional este afectat. In astfel de momente, suntem axati pe protectie. 

 

 

Fie ca sunt schimbari organizationale sau personale, creierul are acelasi comportament, aceeasi misiune: sa ne tina departe de pericol. Pachetul, schimbare + performanta, este posibil cata vreme creierului ii oferim cateva lucruri minore care il tin departe de alarma: un scop de inteles la care adera, un target spart in multe si marunte usor de atins, argumente emotionale care sa motiveze efortul de a iesi dintr-un confort stiut si de a intra intr-un set nou de comportamente. 

 

Folositoare sunt si discutiile despre intamplari de succes. Dopamina. Doar un pic de noutate din cand in cand. Si timp sa inteleaga informatiile noi. Spatiu sa adere la situatia noua. Factori care sa motiveze schimbarea. Doar asa isi poate asuma schimbarea. Daca nu intelegi, te simti pierdut. Nu ai cum sa vorbesti despre motivare. Altfel, are loc o asa numita rezistenta la schimbare. 

 

Fiecare om are nevoie sa: se simta respectat si apreciat, sa stie ca munca lui are un sens, sa aiba macar senzatia de control si un pic de libertate de a alege, sa aiba sanse egale adica sa fi tratat la fel ca toti ceilalti, sa aiba conexiuni sociale bune. Anularea acestor conditii duce la performanta scazuta. 

 

Creierul este o masina de facut predictii. Cunoasterea modului in care functioneaza un creier este esentiala unui lider. Isi poate intelege si determina echipa doar si tinand cont de aceste aspecte ale naturii umane. Hai sa aflam cum putem tine cont de marginile creierului nostru si in acelasi timp sa trecem motivati prin schimbari.