in vestiar inseamna: atitudine de comunicare: experiente de invatare provocatoare: oameni care-ti pot schimba viata: ganduri care te inspira: intamplari experimentale: personaje carismatice: moduri speciale de a interpreta lumea: minti curioase: intalniri cu valori de viata: si emotie                                

Oana Pellea

OANA PELLEA, fiica Domnicai si a lui Amza Pellea, s-a nascut pe 29 ianuarie 1962 la Bucuresti. In 1984 a absolvit Academia de Teatru si Film, clasa profesoarei Sanda Manu. In 1984-1987 a fost actrita la Teatrul din Piatra Neamt. Intre 1987 si 1999, cand a devenit liber-profesionista, a jucat la Teatrul Bulandra din Bucuresti. In 2006 joaca alaturi de Clive Owen si Julianne Moore in productia Universal Pictures Children of Men, regia Alfonso Cuarón, film nominalizat la trei categorii de Premiu Oscar. In 2007 este distribuita in productia britanica I really hate my job, regia Oliver Parker, si in productia americana Fire and Ice, regia Pitof. In 2009 joaca in productia maghiaro-germana Bibliothèque Pascal, regia Szabolcz Hajdu. La 13 mai 2009, Oana Pellea a primit Marele Premiu al Festivalul Comediei Romanești "FestCO", editia a VII-ea pentru "Cel Mai Bun Spectacol" cu piesa "Buzunarul cu Paine" de Matei Visniec. In iunie 2009 a aparut prima carte semnata Oana Pellea la editura Humanitas: "Jurnal 2003-2009". In martie 2010 Oana Pellea revine pe scena in piesa Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmidt. Academia Romana i-a acordat Oanei Pellea premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrala și cinematografica la 16 decembrie 2010. In noiembrie 2011 joaca In Vocea Umana de Jean Cocteau in regia Sandei Manu, rol pentru care este nominalizata la premiul UNITER pentru cea mai buna acrita. Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei i-a acordat Oanei Pellea decoratia Crucea Casei Regale a Romaniei la 25 Octombrie 2012.In 2014 este premiera spectacolului N(AUM) in regia Mariana Camarasan, spectacol invitat la festivaluri din tara si din strainatate. In 2015 premiul Omul Anului la sectia Actor, ii este oferit de catre Ziarul Cotidianul. Oana Pellea a primit de doua ori titlul de cea mai buna actrita de teatru din Romania si a caștigat de doua ori premiul Uniunii Oamenilor de Teatru din Romania (UNITER) pentru cea mai buna actrita și i s-a acordat premiul Fundatiei Culturale Romane pentru Cariera Internationala Remarcabila.

 


Pentru activitatea ei teatrala, cuprinzând peste 30 de roluri principale, a obtinut numeroase premii, printre care:  in 2010, Premiul Academiei Romane decernat pentru intreaga cariera artistica; in 2009, Marele Premiu al Festivalului Comediei Romanesti pentru cel mai bun spectacol, Buzunarul cu paine de Matei Visniec, spectacol pe care l-a regizat si l-a interpretat alaturi de Sandu Mihai Gruia; in 2000, Premiul pentru cariera internationala remarcabila, decernat de Fundatia Culturala Romana; in acelasi an, Premiul Uniunii Teatrale din Romania pentru cea mai buna actrita (rolul Catarina din Imblanzirea scorpiei dupa Shakespeare, productia lui Mihai Maniutiu); in 1996, in urma rolurilor Masa din Trei surori de Cehov, Iulius din Iulius Cezar de Shakespeare, Maria din Woyzeck de Georg Büchner, Premiul pentru cea mai bunã actrita decernat de Asociaþia Internationala a Criticilor de Teatru; în 1994, Premiul UNITER pentru cea mai buna actrita (in Mephisto, regia Alexandru Darie).

 


Joaca in romana, franceza, engleza, italiana. Participa la turnee de teatru in strainatate (Marea Britanie, Europa, SUA, Asia). A reprezentat Romania in numeroase jurii internationale la festivaluri de teatru si de film.

 

Acum a ales sa fie prezenta si In Vestiar.

 

Ateliere/Cursuri :